Traditionele Hung Gar Vuistvormen

Ondanks het feit dat veel scholen onnoemelijk veel verschillende vormen/vormpjes opnoemen als onderdeel van Hung Gar, zijn er eigenlijk maar 4 basis vormen die van belang zijn. De overige zijn hergegroepeerde technieken om geleidelijk aan de grotere vormen te leren.

De 4 zuilen zijn:

  • Gung Gee Fok Fu Kuen
  • Fu Hok Seung Ying Kuen
  • Sap Sin Kuen
  • Tit Sin Kuen

Deze zuilen bevatten alle technieken van Wong Fei Hung Hung Gar Kungfu en op de juiste manier getraind geven ze je alle inzichten in Chi Kung en Techniek. Alle scholen binnen de Chiu Chi Ling Hung Gar Association beginnen met de Moi Fa Kuen vorm. Deze is binnen alle scholen gelijk en is essentieel bij het leren van standen en houdingen. Binnen de Stichting School van de Tijger hebben we bovendien de Lau Hu Quan, ofwel Tijger School Vuistvorm. Deze wordt naast de Moi Fa Kuen getraind om de samenvoeging van elementen die richten op evenwicht, lenigheid en richtingsgevoel.

Overige Traditionele Vuistvormen

Naast de vier zuilen van Hung Gar vuistvormen, zijn er vele geadopteerde vormen en vormen van scholen die niet meer zo bekend zijn, maar waarvan de waarde volgens Hung Gar leiding onmisbaar is en moet worden meegenomen in de ontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn: Lau Gar vormen, Mok Gar en Chow Gar.

Wapenvormen

Naast de vuistvormen, waar een Kungfu leerling mee begint, zijn er ook vele wapenvormen, om er een aantal te noemen: Enkel Mes, Dubbel Vlindermes (niet de europese ‘vlindermessen’, maar zeer korte breedzwaardvormige messen), sabel, recht zwaard (Jian), Breed zwaard (Dao), Staf (kort, lang, pakua), Speer, Helbaard, 3delige staf, waaier, voetenbank. Dit zijn niet alle mogelijkheden, maar wel de veel voorkomenden. Niet ieder wapen is voor iedere leerling weggelegd, echter is King Monkey Staff een standaard onderdeel van de basisontwikkeling.