Zo, we zijn onderweg. Verandering, verbetering….maar waarvoor? Wat moeten we nu eigenlijk allemaal doen om te veranderen?

Tja, helaas is verandering ‘ad hoc’, of zomaar, meestal gedoemd, tenzij je een hele goede emotionele drijfveer hebt…en dan nog….

Het veranderen van jezelf, je acties, reacties, emoties, omgeving, fysieke vaardigheden en/of eigenschappen, vereisen enige planning.

Het belangrijkste is weten dat het tijd kost. Iemand zei eens: ‘1 cent in, 1 cent out. Likewise, 1 minute in, one minute out’. Daarmee bedoelde hij (Choi), dat wanneer je iets wilt leren of veranderen, je niet van 1 stap, of 1 minuut, of 1 cent, meer verandering dan dat verwachten.

Een stappenplan hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, ook niet minutieus. Waar het zonder plannen vaak mis gaat, gaat het met anderen weer fout als men te precies wil afstemmen wat er moet worden gedaan. MAW, er moet een middenweg worden gezocht.

Het eerste planningsniveau is niets meer dan: Beginnen, herhaaldelijke acties, doel.

Zo makkelijk is het. Beginnen is wanneer je kiest om iets te leren, veranderen, verbeteren. Dat heb je vaak al gedaan op het moment dat je het idee hebt om een plan te bakken.

Zoek voor je verandering/verbetering/leerproject een begin niveau dat uitdaagt, maar voornamelijk makkelijk is voor jezelf. Waarom?

  1. Wanneer iets makkelijk is, hoef je niet voor je project/plan nog extra dingen te leren, die een afhankelijkheid creëren voor je uiteindelijke doel te slagen. Immers, als je wilt leren kruipen, moet je niet gaan bedenken dat je eerst ook moet kunnen fietsen, voor je je doel hebt gehaald, dan is de kans groot dat je je al frustreert voor je kunt lopen.
  2. Iets dat je al goed kunt, is makkelijker tussendoor te doen (als het iets is met verbeteren van jezelf), maar bovendien goed is vol te houden. Stel je voor dat je sterker wilt worden. Je kunt ervoor kiezen om naar de sportschool te gaan, wat geld vereist, maar ook reizen en leren omgaan met de toestellen en misschien ook nog de stap maken om een trainer in de hand te nemen. Als je daarentegen thuis stenen in de tuin gaat verplaatsen, is dat dubbel winst. Of in huis je interieur veranderen, zolang je maar wel naar je lichaam luistert.

Houdt daar naast wel vol! Dus als je het 1 dag gedaan hebt, niet stoppen, stel voor jezelf een limiet die overeenkomt met iets dat net iets verder ligt dan je denkt dat je aan kunt. Dus: Heb je voorheen iets 4 dagen volgehouden, neem je dan voor het 5 dagen vol te houden. Lukt dat dan ben je meteen twee goals verder.

  1. Je bent begonnen en onderweg.
  2. Je hebt een gevoel van winst gecreëerd met het minimale! SUPER!