Een bekend gezegde dat toegeschreven wordt aan Lau Tzu (dit is een pseudoniem voor de vermeende schrijver/samensteller van de Tao Te Ching):

  Zelfs een mars van duizend mijl begint met de eerste stap.Lao Tse

Iedere dag loop je (of wanneer dit niet kan, beweeg je je in een andere vorm voort) en dat lopen heeft bepaalde doelen. Soms loop je ergens naar toe, tegelijkertijd loop je ergens vandaan. Maar in alle gevallen beweeg je en veranderen er dingen. Je verplaatst je, waardoor de omgeving verandert. Je ziet andere dingen, waardoor jij verandert. Je gaat ergens vandaan, waardoor dat een herinnering wordt, en je gaat ergens naartoe waar vaak een verwachting ligt.

Nu gaat deze reeks over verbeteren en/of veranderen van jezelf (Het liefst verander je hoop ik, door er beter van te worden of iets beters achter te laten) en is er een ding dat ons vaak van verandering weghoudt, of waardoor verandering ‘mislukt’. Hoe kan dat?

De belangrijkste reden is: Niet voorbereid zijn. 

Het gezegde van Lao Tse/Tzu is heel gemeen. Er zit namelijk meer in. Ja, de overduidelijke bedoeling is: Om ergens naar toe te gaan, hoe ver ook, je moet wel beginnen te lopen. Maar, als je de vetgedrukte tekst hierboven leest, zie je dat deze hier ook nog in het gezegde te vinden is.

Immers, als je een tocht gaat maken, is het wel belangrijk dat je van te voren weet of je een mars van duizend mijl gaat maken, of maar tien meter. Voorbereiding hierbij, het bewust zijn van het feit dat je aan een tocht begint, is alleen al belangrijk. Immers, als je begint te lopen zonder te weten waarheen, kom je ook niet echt ‘aan’, maar ‘ergens’.

Dit geldt niet alleen voor lopen, maar eigenlijk voor alle acties die je onderneemt. Doe je dingen zonder bewust te zijn, weet je niet zeker of je aankomt waar je wilt. Of het nu aardappelschillen is, of het leren van Quantum Fysica.