Ken je de uitdrukking: ‘Pas op wat je wenst, het kan zomaar uitkomen’?

Vaak gaat het bij deze uitspraak om negatieve gevolgen van wat je zegt te willen. ‘Wou dat je eens ophield met zeuren’, ‘Soms zou ik wensen dat ik wat minder hoefde te doen’. Dit zijn ogenschijnlijk simpele beklagingen over een emotie die je hebt over iets dat nu gebeurt. Wat er vaak gebeurt na zo’n uitspraak is dat je omgeving zich gaat aanpassen om zichzelf beter te voelen bij de emotie die jij hebt geuit. Mensen voelen zich bezwaard om je nog eens iets te vragen, dus ‘ze houden op met zeuren’, ook wanneer het uiteindelijk resulteert in ‘maar je vertelt mij ook nooit iets!’ (iets dat je toch graag wilde? Of toch niet?). Of je baas vermoedt dat je liever iets anders doet dus stuurt langzaam aan (misschien wel onbewust) op een afvloeiingsregeling of probeert je in een andere functie te plaatsen, zodat zijn bedrijf optimaal blijft functioneren met een werknemer die liever minder doet.

Dit zijn zo een paar rare voorbeelden en je vraagt je misschien af wat dit met Kungfu te maken heeft. Nou, alles natuurlijk. Het begint met zelfkennis en eindigt met herkennen van actie reactie cyclussen. Denk maar eens na over een oefening die je tijdens de training hebt geleerd, zoals een vlinderpalmwering. Niet echt een moeilijke techniek, wel een techniek die verfijning vereist. Met brede ellebogen werkt het niet. Wanneer de handen lui tegen elkaar hangen werkt het niet, als je de handen te ver uit elkaar houdt is het geen ‘vlinder’palm meer, maar vervolgens werkt het ook al niet. En dan hebben we het alleen nog maar over de structuur. De manier waarop de houding wordt gezet om de structuur te ondersteunen en welke richting je instapt, bepalen hoe je met de techniek om kunt gaan. Train je de techniek goed, dan ontstaat er ruimte in je bewustzijn wanneer iemand je benadert (Niet alleen aanvalt) met een opmerking of verzoek waar je voorheen al snel ‘heads on’ of ‘hard op hard’ tegen in zou zijn gegaan. Nu zul je al sneller sturen in het verzoek of de opmerking. Het gaat dus verder dan een techniek in lichamelijke zin. Ook je emotie en cognitief (denkvermogen) inzicht verruimen zich of worden flexibeler. Dat is toch waar het ook om gaat: Veerbaarheid is weerbaarheid.

Waarom ik dit stukje eigenlijk schrijf is, omdat we sinds gisteren een belangrijke lijn hebben gepasseerd. Als school wilde ik graag dat de principes en werkwijze van de school duidelijker naar voren zouden komen en dat een aantal obstakels waar ik als ‘ongespecificeerd vrije activiteit’ tegen aan liep, uit de weg zou kunnen ruimen. Dit kon door een vereniging of een stichting te worden. Voor beide is wat te zeggen, maar uiteindelijk hebben we (Ik, Riccardo, Marc, Ed en Alex) gekozen voor de stichtingsvorm. Wat voor mij wel belangrijk is, is dat de verandering ook vooruitgang met zich mee brengt (en hier komt dan het stukje ‘pas op wat je wenst). Bij de eerste vergadering hebben we een doel voor 2018 gesteld dat naast het groeien van de kinder- en jeugdgroep, ook de volwassenengroep weer moest groeien (Richtlijn was 50% meer leerlingen). Inmiddels is dit doel al na 2 maanden gehaald! Daarvoor kan ik alleen de leerlingen zelf bedanken,  omdat we nog niet eens de tijd hebben gehad om de promotie aan te scherpen. Nu is de vraag geworden: Wat nu? Natuurlijk is het duidelijk dat er meer mensen op zoek zijn naar goede kungfu dan wij als bestuur dachten en dat is fijn om te weten en we zullen er ook alles aan doen om mensen kenbaar te maken dat we er zijn!

What did you wish for? / Wat heb jij gewenst?